Previeuwavond en opening tentoonstelling over Urk, het Elba van de Zuiderzee

26 april previeuwavond en 3 mei de opening van de unieke tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog op Urk

Stichting Urk in Oorlogstijd organiseert samen met schrijver en journalist Mandy van Dijk een tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog: ‘Elba van de Zuiderzee’. De tentoonstelling in museum Het Oude Raadhuis wordt op vrijdag 3 mei om 17.30 uur geopend door Annie van Urk, vrouw van de wijlen dorpshistoricus Albert van Urk die veel onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp. Op vrijdagavond 26 april is er een previewavond in Cultuur-Eus Tromp de Vries op Urk. Bezoekers kunnen in gesprek gaan met Mandy van Dijk en Robert Hofman (Urk in Oorlogstijd) over de tentoonstelling en het boek dat volgend jaar uit zal komen. Daarna kunnen ze als eerste een deel van de tentoonstelling bezichtigen.

In Museum Het Oude Raadhuis op Urk organiseren de stichting Urk in Oorlogstijd en Mandy van Dijk een expositie over Urk in de Eerste Wereldoorlog: het Elba van de Zuiderzee. Op vrijdag 3 mei 2019 wordt de tentoonstelling geopend en de stukken zullen een maand lang te zien zijn in de oude raadszaal van het Urker museum.

Annie en Albert van Urk

Annie van Urk opent de expositie. Haar man, de Urker dorpshistoricus Albert van Urk, was degene die Mandy van Dijk in 2013 een foto liet zien van het Urker kamp en haar er meer over vertelde. Albert van Urk overleed in 2014, maar zijn archieven spelen een belangrijke rol in de totstandkoming van de tentoonstelling en het boek: vormen de basis waarop het vervolgonderzoek gedaan is.

Unieke objecten

In de tentoonstelling zijn unieke objecten te zien en zijn interessante verhalen over Urk plus de geïnterneerden opgetekend. Het is leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis of in Urk, in de Eerste Wereldoorlog of in ontsnappingsverhalen. Er zijn audiovisuele elementen, originele papieren van 100 jaar oud, eigendommen van geïnterneerden en bewakers, en er is een selfie hoek.

Previewavond

In de aanloop naar de tentoonstelling, op vrijdag 26 april om 19.30 uur, is er een previewavond in Cultuur-Eus Tromp de Vries op Urk. Dan gaat Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd met Mandy van Dijk in gesprek over de expositie, het boek waar Van Dijk aan werkt, het leven in die tijd, het waarom van het kamp en de ontsnappingspogingen die de geïnterneerden deden. Daarna kunnen de aanwezigen in het museum als eerste een voorproef krijgen op de tentoonstelling. De volledige expositie is een week later te bezoeken. Entree voor de previewavond is € 2,50, inclusief koffie, thee en een koekje. Aanmelden kan op www.elbavandezuiderzee.nl

Van boek naar tentoonstelling

Journalist en schrijver Mandy van Dijk werkt aan een boek over het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog. Op de rand van het eiland stond een enkelwandige houten barak met daarin vluchtgevaarlijke Franse, Engelse en Belgische officieren. De officieren wilden niet op Urk zijn en deden menig poging van het eiland af te komen, de Urkers waren op hun beurt de officieren liever kwijt dan rijk, maar zagen het als hun plicht om te voorkomen dat er mensen zouden ontsnappen. Een gespannen situatie op het geïsoleerde eiland in het neutrale Nederland.

Er valt veel over dit onderwerp te vertellen, vooral als je vele puzzelstukjes in de verschillende archieven hebt kunnen vinden. Niet alle archiefvondsten zijn geschikt voor het boek, of zouden beter tot hun recht komen in een expositie. In gesprek met Robert Hofman van de stichting Urk in Oorlogstijd ontstond het idee om een tentoonstelling te organiseren om de bijzondere objecten te laten zien; om het verhaal aan een groter publiek te vertellen.

Subsidie

Zowel het boek als de tentoonstelling zouden er niet zijn zonder de subsidies die Urk in Oorlogstijd en Mandy van Dijk hebben toegezegd gekregen. Van Dijk kreeg een bedrag van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het onderzoek. Urk in Oorlogstijd en Van Dijk vroegen samen subsidie aan bij andere fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Rabobank Coöperatiefonds NOP-Urk en de Gemeente Urk hebben positief gereageerd op de aanvragen.

Over stichting Urk in Oorlogstijd

Stichting Urk in Oorlogstijd is opgericht door Pieter Hoekstra in 2007. Doel van de stichting is de geschiedenis van Urk tijdens de wereldoorlogen te onderzoeken en onder de aandacht te brengen van de Urker bevolking en andere geïnteresseerden. In de toekomst wil de stichting haar onderzoeksgebied uitbreiden naar de geschiedenis van de oorlog in Nederlands-Indië, en de geschiedenis van de Noordoostpolder nauwer te betrekken bij haar activiteiten.

Over Mandy van Dijk

Mandy van Dijk is freelance journalist en schrijver, opgegroeid op Urk en woont nu in Zwolle. In haar portfolio: Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad, VertrekNL, KIJK’s beroepenspecial, (semi)overheid en verschillende bedrijven. Ze was de bedenker en samensteller van de Urker Spreukenkalenders (2014-2016) en cadeauboek Typisch Urk (2016). Het boek ‘Elba van de Zuiderzee’ is literaire non-fictie en komt in het voorjaar van 2020 uit bij uitgeverij Atlas|Contact.

 

Toegangsprijzen

In euro's

Kinderen 0-5 jaar gratis
Kinderen 6-12 jaar 2,70
Volwassenen 5,00
Houder 65+ kaart 4,75
Groepen > 25 personen 4,75
Gezinskaart (2 ouders + kinderen < 12jr) 13,50
Houder Museumjaarkaart gratis

Huurtarieven

In euro's per dagdeel

Filmzaal (incl. toegangsprijs) 200,00
Oude raadzaal (incl. toegangsprijs) 150,00
Gehele museum (incl. toegangsprijs) 500,00


Dagdeel 1 duurt van 9.00 tot 12.00 uur.
Dagdeel 2 duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
Dagdeel 3 duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

Overige tarieven

In euro's

Fotoreportage in museum 25,00

 

Voor groepen:  
2 x Koffie met dikkertje: 4,75 euro
2 x Koffie met gebak: 5,75 euro
   
Rondleiding met gids door museum 25 euro per groep


Voor informatie over een huwelijksceremonie in het museum kunt u zich wenden tot de gemeente Urk; telefoon (0527) 689 868.

Contact

Wijk 2-2, 8321 EP Urk
Telefoon (0527) 683 262
Bekijk hier de route

* Verplicht veld

Openingstijden

Museum Het Oude Raadhuis is van april tot en met oktober (en tijdens de landelijke schoolvakanties in deze periode) geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Van november tot en met maart is het museum geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op zondagen, feestdagen en Hemelvaartsdag is museum Het Oude Raadhuis GESLOTEN.