Vanaf maandag 5 december 2022 sluiten wij tijdelijk de deuren tot voorlopig 1 februari 2023. In deze periode is het museum wel beschikbaar voor groepsbezoeken, vergaderingen, bijeenkomsten etc....

De winterperiode gebruiken wij voor onderhoud, verbouwing en schilderwerk. We werken aan een nieuwe expositie waar we nu nog geen mededelingen over kunnen doen en aan het realiseren van een echte Visexperience. Vanaf maart kun je je een echte visserman voelen op het achterdek van een flyshooter. Een belevenis op zich waarbij alles om je heen beweegt. Later volgt meer informatie.

Voor groepsbezoek, vergaderingen, workshops, etc.... mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 0527-683262.

Ethische Code

Museum het Oude Raadhuis hanteert en onderschrijft de ethische code voor musea. De code geeft richtlijnen voor musea in de gehele wereld. Het legt normen vast voor de handelwijze en het prestatieniveau van museumwerkers en wat het publiek redelijkerwijs mag verwachten van een museum.

Het doel van Museum het Oude Raadhuis is het beheren, behouden en presenteren van het Urker erfgoed. We doen dit op zorgvuldige wijze. De collectie is voor een groot deel gedocumenteerd en toegankelijk gemaakt voor derden. Wanneer er sprake is van afstoting of ontzamelen worden alle regels en procedures die daartoe in het leven zijn geroepen in acht genomen (LAMO). De herkomst van objecten wordt onderzocht en vastgelegd. Museum het Oude Raadhuis is gebonden aan wettelijke verplichtingen en aan andere relevante regelgeving met betrekking tot ieder aspect van het museum, zijn collecties en activiteiten. Prioriteit heeft het behouden van de collectie en deze ontwikkelen voor toekomstige generaties. Het museum heeft een calamiteitenplan en gaat serieus om met risicoanalyse en -management. Meer over de Ethische Code voor Musea is te vinden op: www.ethischecodevoormusea.nl

Schilderij Willem Arondeus overgedragen aan museum

Op maandag 7 juni heeft Freek Brouwer, wethouder Cultuur, Recreatie en Toerisme een portret van Willem Arondeus in ontvangst genomen in het museum Het Oude Raadhuis op Urk.

De gemeente Urk is zeer verheugd dat een aantal schenkers het initiatief heeft genomen het schilderij van kunstenaar en verzetsman Willem Arondeus aan het museum te schenken.

Het kunstwerk is geschilderd door Herman Morssink.

Warme band met Urk

De reden van de schenking is gelegen in het feit dat Willem Arondeus precies 100 jaar geleden enkele jaren op Urk kwam wonen en steeds een warme band met Urk heeft gehad.

Dat blijkt ook uit één van de brieven waarin staat opgetekend: “Hij is nog steeds verrukt over zijn leven op Urk”.

V.l.n.r. Herman Morssink, maker van het schilderij, Meino Schraal en wethouder Freek Brouwer bij het schilderij van Arondeus
Herman Morssink, maker van het schilderij, Meino Schraal en wethouder Freek Brouwer staan bij het schilderij van
Willem Arondeus, wat geschonken is aan de gemeente Urk en een plekje krijgt in Museum het Oude Raadhuis.

Leer van vis
Ontdek de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid in de reizende tentoonstelling Leer van vis. Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al zo’n 2000 jaar verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen. Denk aan kleding, tassen, messenheften, bekleding van sabels en bijvoorbeeld moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer! De reizende tentoonstelling is tot 18 december 2022 te zien in het museum op URk.

Lees hier meer over vissenhuid in de mode en de aankomende tentoonstelling.

Reizende tentoonstelling
Negen musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling Leer van vis neer te zetten. Vissenleer komt voor in verschillende collecties van de deelnemende musea; dit vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Leer van vis reist van 4 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea uit het netwerk.

Tentoonstellingsdata

17 september – 18 december: Museum Het Oude Raadhuis, Urk
24 december – 25 februari 2023: Huizer Museum

4 maart – 21 mei: Museum ’t Fiskershúske, Moddergat
27 mei – 23 juli: Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Subcategorieën

Toegangsprijzen 2022 en 2023

In euro's

Kinderen 0-5 jaar gratis
Kinderen 6-12 jaar 4,00 euro
Volwassenen 7,00 euro
Houder 65+ kaart 6,50 euro
Groepen > 25 personen 5,50 euro
Gezinskaart (2 ouders + kinderen < 12jr)    17,50 euro
Houder Museumjaarkaart gratis

Huurtarieven 2023

Auditorium

Filmzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 200 euro
Raadzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 150 euro
Gehele museum (incl. toegangsprijs) 500 euro

Dagdeel 1 duurt van 9.00 tot 12.00 uur.
Dagdeel 2 duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
Dagdeel 3 duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

Overige tarieven 2023

Voor groepen (vooraf boeken a.u.b.):
Entree Museum +  2 x Koffie met "urker dikkertje": 11,00 euro
Entree Museum + 2 x Koffie met slagroom gebak: 12,50 euro

Rondleiding door museum-gids  25,00 euro per groep

Voor informatie over een huwelijksceremonie in het museum kunt u zich wenden tot de gemeente Urk; telefoon (0527) 689 868.

Adres:  Wijk 2-2, 8321 EP Urk

Telefoon (0527) 683 262

E-mail:   museum@urk.nl

Bekijk hier de route

* Verplicht veld

Openingstijden

Museum 't Oude Raadhuis is vanaf 5 december 2022 alleen geopend op afspraak. De verwachting is dat wij op 1 februari 2023 de deuren weer open stellen voor publiek.

Voor groepsbezoeken, vergaderingen, bijeenkomsten kunt u in deze periode contact opnemen via: museum@urk.nl

Op zondag zijn wij vanzelfsprekend gesloten.