We gaan weer open!

Vanaf maandag 19 februari 2024 openen wij weer de deuren van Museum 't Oude Raadhuis. Er is veel gebeurd afgelopen winter. Er is het nodige onderhoud uitgevoerd aan gebouw inventaris, collecties, etc.... We gaan het seizoen 2024 van start met 2 nieuwe exposities. De expositie "Opgevist verleden" laat veel opgevist materiaal uit de wereldoorlogen zien. En tevens het verhaal wat er kan gebeuren als vissers hiermee in aanraking komen. De expositie "Schateilande Urck" laat een aantal opgravingen zien uit de Urker bodem. Met daaronder ook twee collectie opgegraven Gouden munten. En dat alles in een gloednieuwe vitrine.

We zien jullie graag weer in het museum. 

 

 

Dinsdag 30 januari 2024 ontvingen we in Museum Het Oude Raadhuis een prachtige bruikleen uit het Archeologisch depot van Batavialand. Een op Urk gevonden muntenvondst uit de 50er jaren. De gouden munten zijn gevonden door Albert Post (Watersport). Albert Post was zelf aanwezig om samen met museumbeheerder Anneke de Jong de munten in ontvangst te nemen. De munten worden vanaf heden tentoongesteld in een samengestelde collectie "Schateiland Urck". Deze nieuwe collectie is de komende 3 jaar te bewonderen in het museum.

Museum Het Oude Raadhuis opent vanaf maandag 19 februari aanstaande weer de deuren voor publiek. Op werkdagen zijn wij dan geopend van 11 tot 17 uur. Op zaterdag sluiten we een uur eerder. U bent van harte welkom.

 

 

Ben jij al klaar voor Urk in Wintersferen? Heb je alles om er tip/top bij te lopen in de Urkerdracht tijdens dit geweldige evenement?

Museum ’t Oude Raadhuis organiseert op Vrijdag 10 november aanstaande een gezellige activiteit om alvast in de sfeer te komen van Urk in Wintersferen. Vele Urker ambachtslieden zijn aanwezig om te laten zien hoe de klompen, karpoezen, oorijzers, etc… worden gemaakt. Ook zijn er presentaties in het museum om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Hoe zet je bijvoorbeeld een hulletjen op? Of hoe draag je nou de karpoes zo origineel mogelijk.

Naast het zien en beleven is er alle ruimte voor kennisoverdracht en verkoop van attributen. Dus mis je nog iets in je aankleding van de Urker dracht, dan kan het zo maar zijn dat je in het museum het ontbrekende onderdeel kunt kopen.

Ook als je advies nodig hebt bij het zelf maken van een schipperstrui, een Urker pak, een kraplap of een boatjen, dan is die deze middag/avond aanwezig.

Het evenement vindt plaats van 15.00-20.00 uur. De entree is 4,50 euro voor volwassenen en voor de kinderen 2,50. Daarvoor krijg je ook een bakje koffie met wat lekkers.

Maar…. Heet je TROMP (en kun je dat aantonen!) dan is de toegang gratis. En voor de kinderen is er een kleine speurtocht. Hoe vaak kom je de naam TROMP tegen in het museum? Heb je het goed dan krijg je een klein prijsje.

 

Vanaf vrijdag 1 december sluit Museum 't oude Raadhuis tijdelijk de deuren voor publiek. De wintersluiting wordt benut voor het uitvoeren van enkele onderhoudsklussen. We zijn wel beschikbaar voor eventueel groepsbezoek of een vergadering, afhankelijk van de datum en tijd. We hopen medio februari 2024 weer de deuren te openen voor publieksbezoek. Tijdens de wintersluiting zijn we gewoon bereikbaar voor vragen en boekingen. Bel gerust of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Dankzij een schenking van Cees van Veen uit Genemuiden heeft Museum Het Oude Raadhuis nu een Avondmaalsbeker uit begin 1700 in de collectie. Een beker die ooit door zijn opa, Gerrit Kok, bij laag water is gevonden in de branding van de Zuiderzee. Of de beker bij Urk of bij Kuinre is gevonden is niet helemaal duidelijk. Het blijft echter een bijzondere tinnen Avondmaalsbeker, rijk gedecoreerd met tekst en Bijbelse taferelen. De beker is te zien in het museum.

 

Subcategorieën

Toegangsprijzen 2024

In euro's

Kinderen 0-5 jaar gratis
Kinderen 6-12 jaar 4,00 euro
Volwassenen 7,00 euro
Houder 65+ kaart 6,50 euro
Groepen > 25 personen 5,50 euro
Gezinskaart (2 ouders + kinderen < 12jr)    17,50 euro
Houder Museumjaarkaart gratis

Huurtarieven 2024

 

Auditorium

Filmzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 200 euro
Raadzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 150 euro
Gehele museum (incl. toegangsprijs) 500 euro


Dagdeel 1 duurt van 9.00 tot 12.00 uur.
Dagdeel 2 duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
Dagdeel 3 duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

 

Overige tarieven 2024

 

Voor groepen (vooraf boeken a.u.b.):  
Entree Museum +  2 x Koffie met "urker dikkertje": 11,00 euro
Entree Museum + 2 x Koffie met slagroom gebak: 12,50 euro
   
Rondleiding door museum-gids  25,00 euro per groep


Voor informatie over een huwelijksceremonie in het museum kunt u zich wenden tot de gemeente Urk; telefoon (0527) 689 868.

 

Contact

Adres:  Wijk 2-2, 8321 EP Urk

Telefoon (0527) 683 262

E-mail:   museum@urk.nl

 

* Verplicht veld
Javascript dient ingeschakeld te zijn om het formulier te kunnen verzenden

Openingstijden

Op werkdagen zijn de openingstijden van 11.00-17.00 uur.  Op zaterdag zijn we open van 11.00-16.00 uur.

Op zondag zijn wij vanzelfsprekend gesloten.

Voor groepsbezoeken, vergaderingen, bijeenkomsten kunt u altijd even contact opnemen via: museum@urk.nl of bellen met: 0527-683262 /06-51239046.