Vanaf vrijdag 1 december sluit Museum 't oude Raadhuis tijdelijk de deuren voor publiek. De wintersluiting wordt benut voor het uitvoeren van enkele onderhoudsklussen. We zijn wel beschikbaar voor eventueel groepsbezoek of een vergadering, afhankelijk van de datum en tijd. We hopen medio februari 2024 weer de deuren te openen voor publieksbezoek. Tijdens de wintersluiting zijn we gewoon bereikbaar voor vragen en boekingen. Bel gerust of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Ben jij al klaar voor Urk in Wintersferen? Heb je alles om er tip/top bij te lopen in de Urkerdracht tijdens dit geweldige evenement?

Museum ’t Oude Raadhuis organiseert op Vrijdag 10 november aanstaande een gezellige activiteit om alvast in de sfeer te komen van Urk in Wintersferen. Vele Urker ambachtslieden zijn aanwezig om te laten zien hoe de klompen, karpoezen, oorijzers, etc… worden gemaakt. Ook zijn er presentaties in het museum om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Hoe zet je bijvoorbeeld een hulletjen op? Of hoe draag je nou de karpoes zo origineel mogelijk.

Naast het zien en beleven is er alle ruimte voor kennisoverdracht en verkoop van attributen. Dus mis je nog iets in je aankleding van de Urker dracht, dan kan het zo maar zijn dat je in het museum het ontbrekende onderdeel kunt kopen.

Ook als je advies nodig hebt bij het zelf maken van een schipperstrui, een Urker pak, een kraplap of een boatjen, dan is die deze middag/avond aanwezig.

Het evenement vindt plaats van 15.00-20.00 uur. De entree is 4,50 euro voor volwassenen en voor de kinderen 2,50. Daarvoor krijg je ook een bakje koffie met wat lekkers.

Maar…. Heet je TROMP (en kun je dat aantonen!) dan is de toegang gratis. En voor de kinderen is er een kleine speurtocht. Hoe vaak kom je de naam TROMP tegen in het museum? Heb je het goed dan krijg je een klein prijsje.

 

Zaterdag 25 maart 2023 opent in ons Museum de Visserijbeleving. Na de realisering van de stuurhut van een schip uit de jaren '70 is dit een volgende fase van onze visserijpresentatie. Een expositie waarbij op het scheepsdek van een nagebootste moderne Flyshooter het proces van visvangst en visverwerking aan boord, in beeld wordt gebracht. Te zien is hoe de vis wordt gevangen en vervolgens via transportbanden uiteindelijk in de viskisten terecht komt. Een prachtig tafereel en leerzaam bovendien. Ook is in deze expositie een beeld geschetst van de ontwikkeling van de visserijvloot van Urk. De opgang vanaf begin 1900 met botters en vervolgens de verschillende kotters. Een bezoek meer dan waard. 

Dankzij een schenking van Cees van Veen uit Genemuiden heeft Museum Het Oude Raadhuis nu een Avondmaalsbeker uit begin 1700 in de collectie. Een beker die ooit door zijn opa, Gerrit Kok, bij laag water is gevonden in de branding van de Zuiderzee. Of de beker bij Urk of bij Kuinre is gevonden is niet helemaal duidelijk. Het blijft echter een bijzondere tinnen Avondmaalsbeker, rijk gedecoreerd met tekst en Bijbelse taferelen. De beker is te zien in het museum.

 

 

Ethische Code

Museum het Oude Raadhuis hanteert en onderschrijft de ethische code voor musea. De code geeft richtlijnen voor musea in de gehele wereld. Het legt normen vast voor de handelwijze en het prestatieniveau van museumwerkers en wat het publiek redelijkerwijs mag verwachten van een museum.  

Het doel van Museum het Oude Raadhuis is het beheren, behouden en presenteren van het Urker erfgoed. We doen dit op zorgvuldige wijze. De collectie is voor een groot deel gedocumenteerd en toegankelijk gemaakt voor derden. Wanneer er sprake is van afstoting of ontzamelen worden alle regels en procedures die daartoe in het leven zijn geroepen in acht genomen (LAMO). De herkomst van objecten wordt onderzocht en vastgelegd. Museum het Oude Raadhuis is gebonden aan wettelijke verplichtingen en aan andere relevante regelgeving met betrekking tot ieder aspect van het museum, zijn collecties en activiteiten. Prioriteit heeft het behouden van de collectie en deze ontwikkelen voor toekomstige generaties. Het museum heeft een calamiteitenplan en gaat serieus om met risicoanalyse en -management. Meer over de Ethische Code voor Musea is te vinden op: www.ethischecodevoormusea.nl 

Subcategorieën

Toegangsprijzen 2023/2024

In euro's

Kinderen 0-5 jaar gratis
Kinderen 6-12 jaar 4,00 euro
Volwassenen 7,00 euro
Houder 65+ kaart 6,50 euro
Groepen > 25 personen 5,50 euro
Gezinskaart (2 ouders + kinderen < 12jr)    17,50 euro
Houder Museumjaarkaart gratis

Huurtarieven 2023/2024

 

Auditorium

Filmzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 200 euro
Raadzaal (incl. toegangsprijs, koffie, thee, water, gebruik beamer) 150 euro
Gehele museum (incl. toegangsprijs) 500 euro


Dagdeel 1 duurt van 9.00 tot 12.00 uur.
Dagdeel 2 duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
Dagdeel 3 duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

 

Overige tarieven 2023/2024

 

Voor groepen (vooraf boeken a.u.b.):  
Entree Museum +  2 x Koffie met "urker dikkertje": 11,00 euro
Entree Museum + 2 x Koffie met slagroom gebak: 12,50 euro
   
Rondleiding door museum-gids  25,00 euro per groep


Voor informatie over een huwelijksceremonie in het museum kunt u zich wenden tot de gemeente Urk; telefoon (0527) 689 868.

 

Contact

Adres:  Wijk 2-2, 8321 EP Urk

Telefoon (0527) 683 262

E-mail:   museum@urk.nl

 

* Verplicht veld
Javascript dient ingeschakeld te zijn om het formulier te kunnen verzenden

Openingstijden

Museum 't Oude Raadhuis is tot 1 december 2023 geopend voor publiek. Op werkdagen van 11.00-17.00 uur. Op zaterdag van 11.00-16.00 uur. Op zondag zijn wij vanzelfsprekend gesloten.

Vanaf 1 december a.s. zijn wij gesloten voor onderhoud aan gebouw en collectie. Wij hopen vanaf eind februari 2024 weer de deuren te openen.

Voor groepsbezoeken, vergaderingen, bijeenkomsten kunt u altijd even contact opnemen via: museum@urk.nl