Attentie ;

Het museum het "Oude Raadhuis"  is i.v.m. een kleine renovatie gesloten van 11 november 2019 tot maart 2020.

We zijn per telefoon en per e-mail natuurlijk wel bereikbaar voor vragen en /of boekingen 2020.

excuus voor het evt. ongemak maar tot ziens in ons vernieuwde museum in 2020 !

Over het museum

Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Urk. Hier krijgt u een indruk van de leefomstandigheden van vroeger. Deze waren hard, met ontberingen van en op de voormalige Zuiderzee. Maar ook karakteristiek en met een eigen klederdracht, dialect en het grote saamhorigheidsgevoel.

Educatieprogramma: "Urk , eiland af .... "

In “Museum het Oude Raadhuis’’ bieden wij de interactieve rondleiding ‘’Urk, eiland af’’ aan. Hier staat het verhaal van Urk centraal. De kinderen leren over de bijzondere klederdracht die gedragen werd op het voormalige eiland, de levensgewoonten, de visserij, de gevolgen van de Zuiderzeewet en ‘’het wonder van Urk’’. Kinderen worden zicht bewust van het bijzondere plekje in Nederland waar zij wonen.

Activiteit in het kort;

Bij aanvang van de les wordt de Urkervlag gehesen het Urker volkslied gezongen.  De rondleiding  begint met kennismaking van het gekozen onderwerp afhankelijk van het niveau van de groep .Dat kan zijn b.v. beginnen bij de maquette van het eiland Urk, als activiteit Zoet water/zout water proeven. Het verschil tussen het leven op Urk vroeger en nu bezoek aan de Urker visserswoning daar laten we de kinderen zien hoe er vroeger  water werd geput en gebruik van verschillende gebruiksvoorwerpen. Dat er klederdracht werd gedragen en dat dit nog steeds kan, kinderen uitnodigen om zich te verkleden in het “Urker” en of de volgorde benoemen van de Urkerdracht .Door middel van een woordenquiz  raden waar welke woorden en uitdrukkingen  voor gebruikt werden. De rondleiding eindigt in de filmzaal met het bekijken van een film over stukje geschiedenis van het eiland Urk.

Discipline;

Cultureel erfgoed met verschillende accenten (beeldend, geschiedenis, biologie, scheikunde, Nederlands)

Doelgroep;

Primair Onderwijs. Programma is aan te passen op verschillende doelgroepen.

Cultuur educatie;

“Museum het Oude Raadhuis’’ biedt het primair onderwijs, van groep één tot en met groep acht, een erfgoedprogramma aan. Het verhaal wordt afgestemd op de verschillende doelgroepen. De doelstelling van het museum is dat leerlingen “De geschiedenis van Urk” leren kennen. Aan de hand van de geschiedenis tijdlijn en de achtergrond van verschillende gebeurtenissen in het verleden gaan we de leerlingen meenemen op basis van niveau en leeftijd. Hierbij staat het prikkelen van verschillende zintuigen centraal.

Er is voldoende ruimte voor eigen initiatief en vragen. Kinderen ervaren zo zelf dat een museum niet stoffig en saai hoeft te zijn. Een voorbereidende les in de klas behoort tot de mogelijkheden, eigenlijk een must voor een leerzaam bezoek aan het Urker museum.

Na de les weten de leerlingen;

• Dat Urk vroeger een eiland was.
  • Het verschil tussen het leven op Urk vroeger en nu.
  • Hoe het was om op het eiland te wonen, te werken en te spelen.
  • Hoe ze het Urker volkslied mee kunnen zingen op zijn of haar Urkers.
  • Dat er klederdracht werd gedragen en dat dit nog steeds kan
  • Het verhaal van de IJsvlet
  • Armoede en vrijgevigheid op Urk
  • Dat zout water zoet water werd en wat de gevolgen hiervan waren

Duur activiteit;

1. Voorbereiding op school (leerkracht ca. 1 uur)

Vraag kinderen om foto’s van bebe of bessie (al dan niet gekleed in het Urker), mee te nemen. Deze foto’s kunnen dat gedurende het project opgehangen worden in de klas. Zo wordt de geschiedenis dichter bij de kinderen gebracht, en leren kinderen dat geschiedenis niet alleen maar ver weg is. Vraag de kinderen om typische Urker gewoontes en gebruiken.

Lesbrief voor de docent is in ontwikkeling.

1. Interactieve rondleiding in Museum duur 60 min.

Hoofdthema(‘s);

Visserij, immaterieel erfgoed, zuiderzeewet, cultureel erfgoed, regionale geschiedenis

Waar;

Museum Het Oude Raadhuis, Urk

Periode;

2019/2020

Financieel;

€ 2,50 per kind.     Let op : Alleen mogelijk op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag !

Wijk 2-2, 8321 EP Urk
Telefoon (0527) 683 262
Bekijk hier de route

* Verplicht veld

Openingstijden

Museum Het Oude Raadhuis is van april tot en met oktober (en tijdens de landelijke schoolvakanties in deze periode) geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Van november tot en met maart is het museum geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op zondagen, feestdagen en Hemelvaartsdag is museum Het Oude Raadhuis GESLOTEN.